Futuring voor tolken

Hoe ziet de toekomst van tolken eruit? En hoe kan ik mij op die toekomst voorbereiden? In deze tweedelige serie online meetings ontdek je wat futuring is en hoe je het effectief kunt inzetten om meer grip te krijgen op je toekomst.

De wereld van het tolken verandert in hoog tempo. De ontwikkelingen lijken soms nauwelijks bij te benen. Hoe kun je beter voorbereid zijn op toekomstige veranderingen? Daar kan futuring bij helpen. Bij futuring ga je uit van verandersignalen: signalen in je (werk)omgeving die wijzen op een bepaalde verandering. Die signalen bieden op hun beurt zicht op onderliggende trends of drijvende krachten. Inzicht in die krachten maakt het mogelijk om gefundeerde toekomstscenario's te maken.

Natuurlijk weet niemand precies hoe de toekomst van tolken eruit gaat zien. Maar je kunt je wel proberen voor te stellen hoe anders het tolkvak kan worden. Dat geeft je meer grip op je toekomst en maakt dat je beter voorbereid bent op wat er mogelijk gaat komen.

In deze tweedelige serie online meetings leer je hoe je doelgericht en effectief futuring kunt inzetten in jouw werkpraktijk. Je ontdekt hoe je verandersignalen kunt herkennen en hoe je ze kunt gebruiken om beter zicht te krijgen op de toekomst. Door samen met andere collega's te werken aan praktische oefeningen met scenario's kun je jouw kennis van de ontwikkelingen in jouw vakgebied vergroten. Het werken met toekomstscenario's geeft bovendien inzicht in keuzes die je nu al kunt maken om te anticiperen op toekomstige veranderingen.

Lesschema

Deze cursus bestaat uit twee delen van elk 2 uur.

In het eerste deel leer je wat futuring is en hoe je daarbij gebruik kunt maken van verandersignalen en trends of drijvende krachten om zicht te krijgen op de toekomst van tolken.

Een week later ga je in het tweede deel aan de slag met het maken van toekomstscenario's. Je leert technieken om dit effectief te doen en werkt de scenario's samen met collega's uit.

Leerdoelen

Als je deze serie hebt gevolgd:

  • weet je wat futuring is en hoe je het kunt toepassen in je eigen beroepspraktijk;
  • ben je in staat om verandersignalen en achterliggende drijvende krachten in jouw werkveld te herkennen;
  • kun je gefundeerde toekomstscenario's maken voor je eigen vakgebied en deze effectief gebruiken.

Relevantie

Futuring helpt om zicht te krijgen op de toekomst van tolken. De technieken die je tijdens deze cursus leert, geven je handvatten om jezelf beter voor te bereiden op mogelijke veranderingen. Door vooruit te kijken naar de toekomst krijg je bovendien een helderder beeld van de keuzes die je nu al in je werk kunt maken.

Voertaal

Nederlands

Kasper Maes studeerde Filosofie (MA) en Duitse Taal- en Letterkunde (MA) aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Daarna was hij onder meer als taaltrainer verbonden aan het Tilburg University Language Center en later aan het universitaire expertisecentrum voor taal en communicatie Radboud in’to Languages. Hier werkt hij momenteel als innovator aan een innovatiestrategie, waarbij onder meer futuring technieken worden toegepast. Naast deze functie is hij actief als future thinker en helpt hij organisaties om de kracht van toekomstdenken te ontdekken. Op zijn blog verandersignalen.wordpress.com schrijft hij over verandersignalen, achterliggende trends en daaruit voortvloeiende toekomstscenario’s.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Zakelijke competentie
Contacturen
4,00
Voorbereiding
 
Totaal
4,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken, Dove tolk NGT
Nummer activiteit
In aanvraag
Categorie
 
Contacturen
4,000
Totaal
4,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Sessie 1 2 dec. 2024 20:00u. - 22:00u.
Sessie 2 9 dec. 2024 20:00u. - 22:00u.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van de eerste webmeeting eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeetings kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meeting een melding/herinnering vanuit Zoom.

Er wordt geen opname gemaakt van deze meetings. Live deelname is verplicht.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
1) de live webmeetings volledig volgt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Je kunt het evaluatieformulier na afloop van elke sessie invullen en tussentijds opslaan. Pas na afloop van de laatste sessie stuur je het formulier in.


Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.  

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.

Praktische informatie
Maximaal 20 deelnemers.

foto futuring
Startdatum: 2 dec. 2024
  • PE 4
  • van 20:00 tot 22:00
  • 99,- (excl. BTW)
  • Online