Jiddisch en zijn invloed op het Nederlands

"De Mazzel! Geintje! In de bajes zit geen gajes...".

Iedereen kent wel een paar Jiddische woorden die onze taal kleur geven. Maar wat voor een taal is het Jiddisch en wie sprak het? En hoe komen deze woorden in het Nederlands terecht? Jiddisch komt voort uit een mix van Middelhoogduits en Hebreeuws. Met de trek naar het oosten gingen Slavische talen ook invloed uitoefenen, zoals de afgelopen eeuw het Amerikaans onze taal is ingeslopen. 

Tijdens deze lezing gaan we nader in op de Jiddische taal op in en leert u over haar ontstaansgeschiedenis, haar ontwikkeling van ”zjargon” tot een volwassen taal met humor en een rijke literatuur. Aan de hand van tekst- en video fragmenten krijgt u een goed beeld van de klank en kleur van deze bijzondere taal.

Dit webinar duurt 2 uur met een korte pauze halverwege. Het is bedoeld voor alle tolken en vertalers die met Nederlands werken, maar ook andere belangstellenden zijn welkom.
De lezing wordt geïllustreerd met tekst- en videofragmenten, en is luchtig van toon.

Inhoud:

 • De invloed van het Jiddisch op het Nederlands
 • Hebreeuws en Jiddisch
 • Ontstaansgeschiedenis (Rijngebied/ SHUM-steden)
 • Ontwikkeling in Oost- en West Jiddisch, Litvak en Galiciaans
 • Hoe het Middelhoogduits met het Hebreeuws, Slavisch en Engels mengde
 • Karakter, humor, verhalen, poëzie
 • Vertalen van het Jiddisch
 • Jiddisch in het heden: Amerika, Israël, Nederland

Leerdoel:
Kennis en inzicht verwerven in een minderheidstaal en -cultuur.

 

U dient vóór het webinar twee korte teksten te lezen, die tijdens het webinar aan bod komen. Deze teksten zijn voor u beschikbaar via Mijn KTV.

Carla da Silva (Den Haag, 1957) is naast haar werk als docent Engels zeer actief op het gebied van de Jiddische muziek en cultuur. Haar studie Engelse taal-en letterkunde (RUG) rondde zij af in de Joods -Amerikaanse literatuur, waarbij zij zich verdiepte in de geschiedenis van Asjkenazische Joden. Dit bracht haar bij de Jiddische muziek, die zij als zangeres ging vertolken. In Oxford (1994 en 1999) studeerde zij de Jiddische taal en voor de muziek ging zij o.a. naar New York en Montreal (1999). Sindsdien is zij jaarlijks te vinden op Jiddische zomerfestivals waar zij, volgens de Joodse traditie, altijd blijft bijleren. Sinds 2010 geeft Carla regelmatig lezingen over klezmer muziek, het Jiddische lied of de Jiddische taal, naast optredens met haar drie ensembles. U kunt haar vinden op www.jechida.nl
 

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie, Culturele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Datum
Het webinar wordt gehouden op 3 maart 2019 van 20:00-22:00 uur (time converter).

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van het webinar ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op uw scherm. Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker. 

Opname
U ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. U kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én puntentoekenning door de Stg. RTGS is het vereist dat u

1) elk livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Datum: 3 mrt. 2020
 • PE 2
 • 20:00
 • 70,- (excl. BTW)
 • Online