Schrijven op B1-niveau

Nederland telt zo’n 2,5 miljoen laaggeletterden. Zij hebben moeite met het begrijpen van ingewikkelde teksten. Denk aan bijsluiters van medicijnen, een contract van een woningbouwvereniging of uitleg op de site van de NS om een OV-kaart aan te vragen. Om een groot deel van deze mensen toch te bereiken, helpt het om eenvoudige teksten te schrijven. Als vertaler kan je hierin van meerwaarde zijn. 

Jij kunt als vertaler de specifieke vraag krijgen teksten naar B1-niveau te vertalen of herschrijven. Wat?! Ja, je kunt hier zelfs een goed verkoopbare expertise van maken!

In dit tweedelige webinar leer je hoe je zo'n B1-tekst schrijft. Geen kinderachtige tekst, wel eentje die effectief en begrijpelijk is. Fijn voor bijvoorbeeld anderstaligen die nog wat moeite hebben met het Nederlands, maar zeker ook prettig en snel te lezen voor ieder met een hoger leesniveau.

In Schrijven op B1-niveau gaan we aan de slag met:

 • Een logische opbouw van je tekst
 • Een duidelijk tekstdoel
 • Direct aanspreken van je lezer
 • Makkelijke woorden (in plaats van beeldspraak en vaktermen)
 • Actief schrijven
 • Zinslengte

Tussen beide webinars werk je aan een herschrijfopdracht. In het tweede webinar zie je voorbeelden van anderen en krijg je ook feedback op jouw herschrijving. Een praktische manier om de punten op de i te zetten dus.

Na afloop van de webinars:

 • Schrijf je duidelijk en makkelijk leesbaar
 • Is je tekst helder opgebouwd
 • Weet je hoe je een tekst op B1-niveau schrijft

Tussen beide webinars werk je aan een herschrijfopdracht (max 2 A4’tjes in totaal). Je kunt, mits je deze opdrachten tijdig inlevert, 0,5 pe-punt extra registreren.

Je kunt eventueel ook persoonlijke feedback boeken. Je krijgt dan voor maximaal twee A4’tjes uitgebreide feedback per mail. Uiteraard voorzien van tips en alternatieven door de docent.

Marja Talens verzorgt de webinarserie Schrijven op B1-niveau. Marja studeerde Communicatiekunde aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Ze heeft een grote voorliefde voor taal en legt u de regels graag uit op een manier die voor iedereen te volgen is. U kunt een interactief webinar verwachten! Marja verzorgt ook andere trainingen en webinars voor KTV, zoals geheugentrainingen, schrijftrainingen en assertiviteitstrainingen.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie
Contacturen
4,00
Voorbereiding
 
Schrijfopdracht
0,50
Totaal
4,50

Meer informatie over bijscholingspunten vindt u hier.

Tijdstip
De twee webinars worden gehouden op 29 september en 27 oktober van 20:00 tot 22:00 uur (time converter).

Inloggen
Uiterlijk 24 uur voor de start van de webinarserie ontvangt u een unieke link waarmee u kunt registreren en inloggen op het webinarplatform en het webinar kunt bijwonen. Webinars zijn interactieve presentaties (live), die ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op uw scherm. Tijdens een livewebinar kunt u schriftelijk vragen stellen aan de spreker. 

Opname
U ontvangt de opname van het webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. U kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via de map 'Opnames' in Mijn KTV. Deelnemers die onverhoopt niet live kunnen deelnemen en na het beluisteren van de opname nog met vragen blijven zitten, kunnen deze via de mail stellen. Deze zullen naderhand door de docent beantwoord worden.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én puntentoekenning door de Stg. RTGS is het vereist dat u

1) elk livewebinar volledig volgt of binnen 7 dagen de opname volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.


Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heeft u slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig.  


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Datum: 29 sep. 2020
 • PE 4.5
 • 20:00
 • 175,- (excl. BTW)
 • online

Opties bij deze cursus

 • Persoonlijke feedback: + € 50,00

  Twee schrijfopdrachten voorzien van uitgebreide feedback (2 A4-tjes)