Tolk in gerechtszaken

Tolken voor de strafrechtketen is geen sinecure. De juiste terminologie is essentieel om te komen tot een goed optreden. Repliek of dupliek? Dagvaarding of sanctievoorstel? Stap voor stap wordt deze terminologie uitgelegd aan de hand van pakkende voorbeelden. Na het volgen van deze driedelige serie online meetings stap je als tolk vol zelfvertrouwen de rechtszaal binnen, of het nu om een enkelvoudige zitting gaat of voor een meervoudige kamer is.

Deze cursus wordt geleidelijk opgebouwd. Gestart zal worden met een uitleg over de basisbeginselen van Nederlands recht. Materieel en formeel recht in heldere voorbeelden vanuit de praktijk, zodat de lesstof goed blijft hangen. De trainer zal je met gerichte vragen uitdagen je de lesstof eigen te maken. Vanaf de basis tot het complexere gedeelte van strafuitsluitingsgronden en de meervoudige kamer. Juridische terminologie is onontbeerlijk in een goed optreden als tolk.

Na het volgen van deze serie online meetings ken je de context van de juridische terminologie. Je kan na de cursus de verschillende termen goed toepassen en kent de exacte betekenis ervan. Deze cursus is uitermate geschikt voor de startende tolk in het juridische domein, politie/justitie. We behandelen diverse onderwerpen die belangrijk zijn als je in contact komt met de verdachte, opsporingsinstanties of het gerechtshof. Denk hierbij aan inverzekeringstelling, voorgeleiding, vervolging en de verhoren. Dit zijn contactmomenten die je ook vooraf goed kan voorbereiden. Ook de juridische termijnen voor een verdachte komen aan bod net als alle contactmomenten die een tolk kan hebben met de opsporingsinstanties. Hierbij gaan we dan in op jouw verwachtingen maar zeker ook die van de opdrachtgever.

Door middel van uitleg en diverse werkvormen betrekt de trainer je actief bij de onderwerpen, waardoor je de lesstof goed kunt opnemen. De cursus is geschikt voor de registertolk in strafzaken. Dit kunnen gesproken taaltolken, tolken NGT en schrijftolken zijn.

Lesschema

Meeting 1
- We bespreken eerst kort het totale programma van deze serie.
- Een kort introductierondje.
- Indeling van het Nederlands recht; strafbepaling en soorten sancties.

Meeting 2
- Tijdlijn: van verdenking tot uitspraak (strafprocesrecht: juridische termijnen en contactmomenten).
- Soorten kamers (enkelvoudige en meervoudige kamer).
- De eisen voor het opmaken van een proces verbaal, KVI en BVO, strafvordering.
- Behandeling van de terminologie.

Meeting 3
- Rechten en plichten van de verdachte.
- Het openbaar ministerie, getrapte bevoegdheid en de volgorde van een zitting.
- Behandeling van de terminologie.
- Jouw voorbereiding op een tolkopdracht.

Leerdoelen

- De tolk kent na afloop de gehele keten van het strafprocesrecht; van verdenking tot uitspraak.
- De tolk leert de verschillende contactmomenten die er kunnen zijn bij een opsporingsonderzoek.
- De tolk kent de juiste juridische terminologie, van staandehouding tot arrest en van doorzoeking tot inverzekeringstelling.
- De tolk kent de verschillende soorten rechtbanken en beroepsmogelijkheden.

Relevantie

Een verdachte kan op verschillende manieren in aanraking komen met politie en justitie. Elk contact kan een tolkoptreden betekenen. Jij als tolk wilt weten op welk moment je ingezet kan worden en wat de daarbij komende belangen zijn voor de verdachte, de politie en justitie. Jouw optreden kan dus van groot belang zijn, zowel bij de inleving als de terminologie en beroepsmogelijkheden. Een verdachte is pas schuldig als de rechtbank onherroepelijk vonnis heeft gewezen.

Voertaal

Nederlands

Instapniveau

Basis, geschikt voor beginnende tolken (gesproken taaltolken, tolken NGT en schrijftolken) en een goede opfrisser voor de ervaren tolk.

Daan Hendriksen werkt sinds 1998 bij de politie in de Eenheid Amsterdam. Daan is begonnen als agent op straat in de Bijlmer en heeft vervolgens in het centrum van Amsterdam gewerkt. Daarna heeft hij bij verschillende onderdelen en gewerkt en heeft zich door ervaring en meerdere interne- en externe opleidingen, opgewerkt tot hoofdinspecteur. In de rol van Officier van Dienst-Politie (OvD-P) heeft Daan veel ervaring met grootschalige incidenten en sinds 2019 is hij ook hulpofficier van justitie. Ook heeft hij recherche ervaring als intern onderzoeker bij de afdeling Veiligheid, Integriteit en Klachten (VIK). Op deze afdeling hield hij zich niet alleen bezig met interne onderzoeken, maar ook met preventiesessies waarbij ethiek en morele weerbaarheid centraal staat.

In al deze verschillende functies heeft Daan veel met tolken gewerkt en zijn opgedane kennis wil hij graag delen. Op overzichtelijke en gestructureerde wijze brengt hij terminologie en het procesrecht over. In duidelijke bewoording met een vleugje humor neemt hij je mee in met praktische voorbeelden uit de praktijk. Zo kun je de opgedane kennis meteen toepassen in de tolkwerkzaamheden.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Tolkcompetentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Totaal
6,00

Van bovengenoemde punten kunnen de volgende punten aangemerkt worden als specialisatiepunten:

Gerechtstolk in strafzaken
6,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
34758
Categorie
 
Contacturen
6,000
Totaal
6,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Sessie 1 15 jan. 2025 20:00u. - 22:00u.
Sessie 2 22 jan. 2025 20:00u. - 22:00u.
Sessie 3 29 jan. 2025 20:00u. - 22:00u.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van de eerste webmeeting eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeetings kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker.

NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meeting een melding/herinnering vanuit Zoom.

Er wordt geen opname gemaakt van deze meetings. Live deelname is verplicht.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat én nascholingspunten van de stichting RTGS is het vereist dat je
1) de live webmeetings volledig volgt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Je kunt het evaluatieformulier na afloop van elke sessie invullen en tussentijds opslaan. Pas na afloop van de laatste sessie stuur je het formulier in.


Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen?
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.  

LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars en meetings.

Praktische informatie
Maximaal 15 deelnemers.

Startdatum: 15 jan. 2025
  • PE 6
  • van 20:00 tot 22:00
  • 199,- (excl. BTW)
  • Online