Gebarentaal officieel erkend in wet

Jaren moesten doven en slechthorenden erop wachten, maar nu is het zover. Er is een wet in de maak die ervoor zorgt dat gebarentaal als officiële taal wordt erkend. Een mijlpaal voor doven, zoals Benny Elferink: "Gebarentaal is geen apentaal, maar eentje om trots op te zijn."

 

De 57-jarige Benny Elferink is al zijn hele leven doof. Net als zijn ouders, vrouw en kinderen. Morgen wil hij -als het coronatechnisch kan- naar de Tweede Kamer komen. Dan spreken Kamerleden over de nieuwe wet.

Door de wet wordt de Nederlandse Gebarentaal officieel erkend en dat heeft grote gevolgen voor de tienduizenden doven en slechthorenden in ons land. Regeringspartijen D66 en ChristenUnie en oppositiepartij PvdA hebben hier samen voor gepleit.

'Geen apentaal'

Waarom die erkenning zo belangrijk is voor Benny? "Omdat gebarentaal geen apentaal is", vertelt hij via zijn tolk Corline Koolhof, die we kennen van de persconferenties van het kabinet.

De politiek praat al jaren over erkenning van de doventaal. Nederland loopt hierin ook erg achter, zegt doventolk Koolhof. "In veel Europese landen wordt gebarentaal al lang officieel erkend in een wet."

Sympathiek plan

De Tweede Kamer moet nog wel akkoord gaan, maar de drie partijen hebben daar goede hoop op. Tijdens corona is er ook meer aandacht gekomen voor gebarentaal, vanwege de persconferenties met tolken. In totaal telt ons land ongeveer 30.000 slechthorenden, waarvan er bijna 10.000 volledig doof zijn en de Nederlandse Gebarentaal als moedertaal hebben. 

De Kamerleden verwachten dan ook zeker een Kamermeerderheid voor de wet. "Want de behoefte is groot en het is een sympathiek plan. Het zou geweldig zijn als de erkenning er eindelijk komt", stellen de politici.

 

Sneller recht op een tolk

Als de taal officieel wordt erkend, betekent dat dat doven en slechthorenden meer mogelijkheden hebben om deel te nemen aan het openbare leven, zoals studie en werk en ook aanspraak kunnen maken op een tolk. Nu wordt het recht op een tolk niet altijd serieus genomen.

Voorgoed veranderen

Benny hoopt dat hij met deze wet meer recht van spreken krijgt. "En dat voor eens en voor altijd duidelijk wordt dat de Nederlandse gebarentaal een eigen taal is. Met haar eigen geraamte, grammatica en opbouw. Het is belangrijk dat dat gevoel onder de hele samenleving gaat leven."

Het is de verwachting dat de wet volgend jaar officieel van kracht wordt.

 
 
Benny Elferink