Hoe werkt de Europese Unie?

Over het functioneren, de geschiedenis en de toekomst van deze belangrijke politieke organisatie.

De Europese Unie wordt in ons dagelijks leven steeds belangrijker en is tegenwoordig niet meer uit het nieuws weg te denken. Van de Eurocrisis en de vluchtelingencrisis tot de aanpak van de Coronacrisis en de Russische inval in Oekraïne in 2022. Maar hoe werkt deze organisatie eigenlijk? In deze driedelige webinarserie worden onder andere de verschillende instituties en de geschiedenis van de Europese integratie uitgelegd.

Tijdens de webinars worden de vele veranderingen besproken, hoe deze naoorlogse organisatie zich eerst primair richtte op economische samenwerking, maar daarna steeds politieker werd. Maar we richten ons ook op andere belangrijke vragen: wat is de verhouding tussen de nationale lidstaten en de Europese instellingen? Is de EU echt een superstaat in wording? En wat zijn de grootste uitdagingen op dit moment voor de EU? De colleges stomen u klaar zodat u voortaan bij elke discussie over de EU, zakelijk of privé, gemakkelijk kunt aanhaken.

Webinar 1:
Wat is de Europese Unie eigenlijk en hoe is het tot stand gekomen? En in welke opzichten is de EU belangrijk geworden in ons leven? In deze eerste les lopen we langs de geschiedenis van de Europese integratie, vanaf de eerste stappen van de oprichting in 1950 tot het heden. We zullen de Unie zien veranderen, nieuwe lidstaten voorbij zien komen en de verschillende crises van de afgelopen decennia behandelen.

Webinar 2:
De Europese Commissie, het Europees Parlement en het verschil tussen de Raad van Ministers en de Europese Raad. Waarschijnlijk komt het u bekend voor, maar hoe zit het nou precies? Deze week staan de Europese instellingen in de spotlight, het functioneren ervan en de gezichten van de bijbehorende presidenten.

Webinar 3:
We kennen nu de geschiedenis van de Europese integratie en de Europese instellingen, en nu is het tijd om dieper in te zoomen op het functioneren van de EU. Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst, maar ook: waarom is het goed verklaarbaar dat de EU altijd een compromismachine zal zijn tussen de nationale lidstaten en de Europese instellingen? In het laatste college van deze cursusreeks duiken we dieper in het DNA van de Europese Unie en de actualiteit.

Lesschema

Deze serie bestaat uit drie webinars die op elkaar aansluiten. Elk webinar duurt twee uur.

Leerdoelen

Na afloop van de serie begrijpt de deelnemer:
- hoe de Europese Unie werkt en uit welke Europese instellingen het bestaat;
- hoe de Europese Unie tot stand is gekomen;
- hoe de Europese Unie werkt in de praktijk.

Daarnaast kan de deelnemer zich een beeld vormen van de uitdagingen voor de toekomst. 

Relevantie

Deze serie over het functioneren van de Europese Unie, de geschiedenis en toekomst ervan is uiterst relevant voor (gebaren)tolken en vertalers. Om goed te kunnen tolken/vertalen voor de Europese Unie, of hieraan gerelateerde instanties, is het van belang dat je goed op de hoogte bent van het functioneren van de Unie.

Voertaal

Nederlands

Thomas Huttinga (1994) is schrijver en publicist. Tevens is hij een afgestudeerd jurist Europees Recht aan de Universiteit Leiden. Hij is auteur van het boek Aan de Europeanen van vandaag en morgen (Uitgeverij Ijzer, 2020). Hij sprak hierover op radio en op tv. In mei kwam zijn boek Waarom we Europeaan zijn uit bij Uitgeverij Pluim.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Culturele competentie
Contacturen
6,00
Voorbereiding
 
Totaal
6,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Voor RTGS:

De scholing kan door individuele tolken worden aangevraagd, met daarbij de onderbouwing waarom deze scholing voor die specifieke individuele tolk relevant is. De tolk dient dan deze scholing zelf aan te melden in categorie 2. Indien de relevantie voldoende onderbouwd is, kan deze activiteit dan voor die tolk in categorie 2 worden goedgekeurd. 

Webinar 1 12 nov. 2024 20:00u. - 22:00u.
Webinar 2 19 nov. 2024 20:00u. - 22:00u.
Webinar 3 26 nov. 2024 20:00u. - 22:00u.

Inloggen
Je ontvangt ruim voor de start van het eerste webinar eenmalig een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen voor de webinars zodat je deze kunt bijwonen. Bewaar dit bericht goed en/of registreer gelijk; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van het webinar een melding/herinnering vanuit Zoom.

Opname
Je ontvangt de opname van elk webinar uiterlijk 24 uur nadat het livewebinar heeft plaatsgevonden. Je kunt de opname gedurende 7 dagen afspelen via Mijn KTV. Tijdens de opnames kun je géén vragen stellen aan de spreker.

Verplichte evaluatie
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je
1) de livewebinars volledig volgt of binnen 7 dagen de opnames volledig bekijkt; én
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen.

Wat heb ik nodig om een webinar(opname) te bekijken?
Om een webinar of opname te kunnen beluisteren/bekijken, heb je slechts een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding en geluid(sboxen) of een headset nodig. 


LET OP: de kortingsactie van 30 euro bij drie inschrijvingen, geldt niet voor webinars.

Thomas Huttinga heeft eerder voor KTV de boeiende serie 'Het verhaal van Europa' verzorgd. Hierover zeiden deelnemers:

'Erg goed. De spreker heeft heel veel kennis in huis en kan heel enthousiast vertellen. Ik vond het ook fijn dat hij afbeeldingen gebruikte en ook muziekfragmenten.'

'De inhoud vond ik heel erg goed, heel interessant, zeer leerzaam.'

'Meer dan uitstekend. Ook door iedere les weer met een korte terugblik te beginnen, bleef duidelijk hoe de diverse ontwikkelingsstadia met elkaar verbonden waren en hoe het een tot het ander leidde.'

'de inhoud en het niveau waren erg goed en hoog. Iedere inwoner van Europa weet wel iets over de geschiedenis. Maar door deze cursus is mijn kennis is zeker verdiept.'

'Zeer goed. Het heeft me geholpen de rode draden te zien in de geschiedenis, hoe de ene ontwikkeling de andere ontwikkeling beïnvloedt, of in gang zet.'

Startdatum: 12 nov. 2024
  • PE 6
  • van 20:00 tot 22:00
  • 250,- (excl. BTW)
  • Online