De taal van therapeuten: de opkomst van therapietaal

Het heel vaak hebben over 'grenzen aangeven'. Een relatie of vriendschap 'toxic' noemen, of 'traumatisch'. Heel gemakkelijk woorden als depressie, narcisme en trauma in de mond nemen. Therapyspeak, of therapietaal, is in opkomst. Wat is dat precies en hoe komt het dat die taal ineens zoveel gebruikt wordt? Is het handig om veel van zulk soort taal te gebruiken buiten contexten waar die taal eigenlijk voor bedoeld is? En waarom zit er zoveel Engels in die taal?

Ieder jaar komen er duizenden neologismen, nieuwe woorden bij; in voorgaande jaren bijvoorbeeld Brexit, avondlockdown, intelligente lockdown, nepnieuws en toetsenbordterrorist. Veel van die neologismen worden maar kort gebruikt en verdwijnen weer, maar sommige raken snel ingeburgerd en komen in woordenboeken terecht, bijvoorbeeld in het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW; http://anw.ivdnt.org/search, een onlinewoordenboek van modern Nederlands) en in het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW: https://neologismen.ivdnt.org/search). Hoe zien nieuwe woorden eruit, wat betekenen ze en wie gebruikt ze eigenlijk?

Wat is gespreknarcisme, wie mag zich loopbaancoach noemen en wat doe je als je twilliciteert? In dit webinar over neologismen, nieuwe woorden, leer je nieuwe woorden herkennen én gebruiken. Deelnemers leren hoe nieuwe woorden gevormd worden, of neologismen blijvertjes zijn of beperkt houdbaar en, voor tolken en vertalers interessant, welke neologismen geschikt zijn voor welke situatie en welke nieuwe woorden al genoeg bekend zijn om ze in vertalingen of gesprekken te gebruiken.

Deze meeting bestaat uit een online hoorcollege waarin ook praktische opdrachten worden uitgewerkt.

Leerdoelen

Na het volgen van het webinar heeft de deelnemer:

  • nieuwe kennis over een nieuw soort taalgebruik;
  • begrip over het ontstaan en het nut van therapyspeak; en
  • de mogelijkheid om therapyspeak toe te passen als dat nodig is

Relevantie

Omdat steeds meer mensen psychische hulp krijgen, zijn uitdrukkingen als ‘depri’, ‘OCD’ en ‘bipolair’ alledaags gebruik worden. Deze moderne uitingsvorm wordt vooral door jongeren gebruikt. Elk enigszins afwijkende vorm van gedrag wordt als een aandoening bestempeld.

Therapietaal is een bonte verzameling van termen uit zowel psychologisch onderzoek als zelfhulpboeken en lijken niet meer weg te denken uit ons taalgebruik.

Voor de meeste HBO-professionals is het van belang foutloos Nederlands te schrijven en te begrijpen. En voor taalprofessionals als vertalers en tolken – of het nou schrijftolken, tolken NGT of gesproken taaltolken zijn – des te meer. Het is van belang om op de hoogte te zijn van neologismen, om ze te kunnen herkennen, begrijpen en vertolken/vertalen.

Voor tolken en vertalers is het van belang bepaald taalgebruik te kunnen herkennen en gebruiken. Dit geldt ook voor therapyspeak.

Voertaal

Nederlands

Vivien Waszink

Vivien Waszink is taalkundig onderzoeker op het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT). Vivien studeerde ooit af op de betekenis van het woord leuk, werkt mee aan het Algemeen Nederlands Woordenboek (ANW) en is projectleider van het Woordenboek van Nieuwe Woorden (WNW; neologismen.ivdnt.org). Verder vertelt en schrijft Vivien graag over nieuwe woorden, jongerentaal/hiphoptaal, inclusieve taal en datingtaal en therapietaal.

Aan deze activiteit zijn de volgende punten en kenmerken toegewezen

 
Accreditatie
 
Competenties
Linguïstische en tekstuele competentie
Contacturen
2,00
Voorbereiding
 
Totaal
2,00
 
Accreditatie
 
Doelgroepen
Tolken NGT, Schrijftolken
Nummer activiteit
34479
Categorie
 
Contacturen
2,000
Totaal
2,00

Meer informatie over bijscholingspunten vind je hier.

Inloggen 
Je ontvangt ruim voor de start van de webmeeting een instructiebericht m.b.t. het registreren en inloggen op het platform, zodat je de livewebmeetings kunt bijwonen. Webinarmeetings zijn interactieve presentaties (live), die eventueel ondersteund worden door een PowerPoint-presentatie op je scherm. De docent kan de deelnemers in groepjes indelen en aan het werk zetten. Alle deelnemers zijn in beeld door middel van een webcam en kunnen via hun microfoon reageren. Tijdens de live webmeetings kun je mondeling maar ook schriftelijk vragen stellen aan de spreker. 

NB: registreer tijdig; je ontvangt dan namelijk 24 uur én 1 uur voor aanvang van de meeting een melding/herinnering vanuit Zoom. 
 
Er wordt geen opname gemaakt van deze meetings. Live deelname is verplicht. 

Verplichte evaluatie 
Voor de verstrekking van een KTV-certificaat is het vereist dat je 

1) de live webmeetings volledig volgt; én 
2) het evaluatieformulier invult. Het evaluatieformulier bevindt zich in Mijn KTV > Cursussen. 
 
Je kunt het evaluatieformulier na afloop van elke sessie invullen en tussentijds opslaan. Pas na afloop van het evalueren van de laatste sessie stuur je het formulier in. 

Wat heb ik nodig om een webmeeting bij te wonen? 
Om deel te nemen aan deze webmeeting heb je een laptop/computer/tablet met een goede internetverbinding, geluid(sboxen) of een headset nodig én een webcam.

Praktische informatie
Maximaal 20 deelnemers.

Datum: 11 jun. 2024
  • PE 2
  • van 20:00 tot 22:00
  • 75,- (excl. BTW)
  • Online